skip to Main Content
Culinair Componeren Met Carlo Straver

Culinair componeren met Carlo Straver

Koken heeft veel weg van componeren. Zoals een dirigent de verschillende tonen en muzieknoten kent, kent een chef-kok de smaken en texturen van zijn ingrediënten als geen ander.

Bij beiden zitten er talenten tussen die in hun hoofd al de meest harmonieuze composities weten te maken. Carlo Straver is zo’n talent. Op culinair gebied weet hij keer op keer te verrassen met zijn smakelijke composities. Maar, waar komt deze gave vandaan?
Op zijn 17e weet Carlo al waar zijn passie ligt en gaat hij naar de horecavakschool in Delft en daarna Den Haag. Na deze opleiding succesvol afgerond te hebben werkt hij 10 jaar lang in zo’n 12 verschillende restaurants en hotels in de omgeving van Den Haag. Dit zijn zeker niet de minste keukens. Zo heeft hij onder andere met Henk Savelberg, Cas Spijkers en Toine Hermsen mogen werken.

Na geleerd te hebben van de besten, is het in 1989 tijd om zijn eigen weg te gaan. Vanuit een woonhuis zet Carlo het partycateringbedrijf ‘De Harlekijn’ op. Het succes is ongekend en de organisatie groeit als kool. Dit heeft echter ook een keerzijde; Carlo heeft nauwelijks tijd over om zelf in de keuken te staan. Hij besluit zijn hart te volgen, verkoopt ‘De Harlekijn’ en vertrekt naar Frankrijk. Twee jaar in hét culinaire land doen hem goed en hij keert vol inspiratie terug.

Eenmaal terug in Nederland begint hij Carlo Straver Culinair. Wederom een cateringbedrijf, maar kleinschaliger en met ruimte voor workshops en cursussen. De helft van het jaar zit werkt Carlo in Frankrijk waar hij de oude bakkerij van Saint-Priest-la-Roche omgebouwd heeft tot Chambres d’Hôtes. Hier organiseert Carlo culinaire vakanties voor iedereen die een liefde voor Frankrijk en goed eten heeft.
In al zijn workshops en gerechten kookt Carlo met pure en verse ingrediënten. Tijdens zijn workshop ‘Puur en Gezond op Smaak’ leren cursisten zelfs geheel zonder pakjes, zakjes en kunstmatige toevoegingen te koken. Pure gerechten waar je de tijd voor moet nemen zijn Carlo’s favoriet.

Het liefst begint hij vanaf 0 en ontwikkelt hij op basis van de smaken in zijn hoofd, een compleet gerecht met enkel verse ingrediënten.
Naast kookworkshops en catering, geeft Carlo ook advies aan restaurants hoe ze hun menu nog beter kunnen maken. Ook schreef hij het boek ‘Koken als god in Frankrijk’, een kookboek gevuld met 45 heerlijke recepten.

Inmiddels is Carlo bovendien alweer met een nieuw project bezig; www.kookstudioinformatie.nl, een nieuw platform voor kookstudio’s in Nederland en België. Deze culinaire duizendpoot barst van de plannen en ideeën!

Kijk ook op: carlostraverculinair.nl
Tekst: Sirkka van Loon
Back To Top